Laboratoriumproeven - geotechnisch
Geotechniek (GEO) biedt een groot aantal laboratoriumproeven aan om de aard en de geotechnische eigenschappen van een grondmonster of bodemstaal te bepalen.
Bij het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) verzamelen we continu waterstalen op vaste meetpunten of tijdens vaste meetvaarten. We analyseren ze dan in ons eigen sedimentologisch laboratorium om het sedimenttransport en fysische parameters van het staal te bepalen. De meettoestellen die we op het terrein inzetten, worden ook in ons sedimentologisch laboratorium gekalibreerd.
De interesse in sediment is in het voorbije decennium steeds groter geworden door het belang voor de planning van baggerwerken, de vrijwaring van de toegang tot de havens, het afvoergedrag van rivieren en het risico op overstroming. Ook zet verontreiniging zich makkelijk vast op sedimentdeeltjes, die worden meegevoerd door de rivierafvoer.
Op vaste meetpunten of tijdens vaste meetvaarten verzamelen we continu waterstalen. Die analyseren we in ons eigen sedimentologisch laboratorium om het sedimenttransport en fysische parameters van het staal te bepalen. De meettoestellen die we op het terrein inzetten, worden ook in ons sedimentologisch laboratorium gekalibreerd.
In ons sedimentologisch labo voeren we volgende analyses het meest frequent uit:
We beschikken over geautomatiseerde (prepash) en manuele (moffeloven) toestellen om droog- en as- (gloei-)resten en het gloeiverlies te bepalen. Met de automatische filtratiemachine die we ontwikkelden, kunnen we ook de droogresten bepalen. Verder hebben we ook een Laserdiffractie en Reometer.
Termijn: De doorlooptijd (vanaf de stalen aankomen tot en met het factual data report) is afhankelijk van de hoeveelheid en complexiteit van de analyses en wordt afgesproken in het projectplan. Een projectplan bevat naast inhoudelijke informatie ook een gedetailleerde planning en budget, de termijnen en het projectteam.
Capaciteit: We doen 300-350 analyses per week. Door zelfontwikkelde toestellen, zoals een automatische filtratiemachine, kunnen we meer stalen verwerken dan met klassieke toestellen.
We hebben de volgende informatie nodig:
Bij het eerste contactmoment bespreken we welke verdere input nodig is.