Basisopleiding Overheidsopdrachten Webinars

De cel Juridische Ondersteuning Overheidsopdrachten biedt opleidingen aan die verband houden met de juridische aspecten rond overheidsopdrachten. Deze opleidingen zijn in eerste instantie gericht op personeelsleden die in de uitoefening van hun functie in aanraking komen met overheidsopdrachten en zijn toegankelijk voor onze klanten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.

sessie 1 - Module 1 Plaatsing Online

dinsdag 22 maart 2022, 9u00 - 13u00

online
online
1000 Brussel
België

Gratis
Afgelopen!

sessie 1 - Module 2 Selectie Online

donderdag 24 maart 2022, 9u00 - 13u00

online
online
1000 Brussel
België

Gratis
Afgelopen!

sessie 1 - Module 3 Uitvoering Online

dinsdag 29 maart 2022, 9u00 - 13u00

online
online
1000 Brussel
België

Gratis
Afgelopen!

Beschrijving en programma

Georganiseerd door
Juridische Ondersteuning Overheidsopdrachten
Niveau
Beginners

In de huidige context zullen de opleidingssessies online gestreamd en opgenomen worden om later te (her)bekijken. Via onderstaande inschrijfknoppen kun je een plaats reserveren om de module(s) naar keuze online te volgen. Je zal daarna (enkele dagen voor de opleiding start) gecontacteerd worden met de link om de meeting online bij te wonen.

Inhoud

Doorheen het jaar biedt de cel Juridische Ondersteuning Overheidsopdrachten standaard basisopleidingen aan die vooral bedoeld zijn voor (nieuwe) personeelsleden die in hun functie met overheidsopdrachten in aanmerking komen maar nog weinig of niets van de wetgeving overheidsopdrachten kennen. De algemene beginselen en principes, de regelgeving rond de plaatsingsprocedure en de uitvoeringsfase worden er behandeld. Uiteraard wordt er voldoende ruimte gelaten voor vraagstelling.

Naast deze standaard voorziene opleidingen zal ons opleidingsaanbod nog verder aangevuld worden met specifieke sessies voor wel afgelijnde onderwerpen (bijv. gevorderdenopleiding...). Hou de opleidingspagina in de gaten voor ons opleidingsaanbod.

Sessies

In 2022 wordt er voorlopig één sessie voorzien in het voorjaar. Elke vormingssessie bestaat uit drie halve opleidingsdagen. Deze sessies bestaan uit 4 modules, één basismodule die online zal worden opgenomen en die verplicht moet worden gevolgd vooraleer er aan de andere modules kan worden begonnen, de andere drie modules kunnen naar keuze worden gevolgd.

Er is voor gekozen dat er door de online deelnemers geen vragen tijdens de opleiding kunnen worden gesteld. Wel kunnen deze via de chat of achteraf via ato@mow.vlaanderen.be gesteld worden. De vragen zullen door de cel Juridische Ondersteuning Overheidsopdrachten gebundeld worden en beantwoord opnieuw aan de deelnemers worden overgemaakt.

In de basismodule leer je over het wetgevend kader en de basisbeginselen van het overheidsopdrachtenrecht, worden een aantal belangrijke begrippen geïntroduceerd om de andere modules makkelijker te volgen, leer je het onderscheid tussen werken, leveringen en diensten en leer je wanneer het advies van Inspectie van Financiën vereist is en de delegatieregels binnen het beleidsdomein MOW.

Er kan ingeschreven worden voor onderstaande online vormingssessies:

  • 22/03: 9u-13u, Microsoft Teams - Module 1: Plaatsing: Je leert in deze sessie wat een bestek inhoudt, welke speciale technieken er zijn (raamovereenkomst, percelen, voorwaardelijke gedeelten...), de verschillende plaatsingsprocedures die er zijn en hoe opdrachten moeten worden bekendgemaakt, en de offertes worden ontvangen.
  • 24/03: 9u-13u, Microsoft Teams - Module 2: Selectie: In deze module leer je de stappen vanaf de ontvangst van de offertes tot en met de sluiting van de opdracht, zoals de controle op de uitsluitingsgronden en selectiecriteria en het UEA, het regelmatigheidsonderzoek, en de beoordeling van de offertes o.b.v. de gunningscriteria om uiteindelijk te komen tot de gunning en sluiting van de opdracht en de daarbij horende verplichtingen.
  • 29/03: 9u-13u, Microsoft Teams - Module 3: Uitvoering: In dit deel overlopen we het procedé tijdens de uitvoering van overheidsopdrachten vanaf de sluiting tot en met de oplevering en betaling. Komen onder meer aan bod: het KB Uitvoering, de verplichtingen bij de aanvang van de opdracht, de actiemiddelen van de aanbestedende overheid bij wanprestaties van de opdrachtnemer, de regels inzake de wijziging aan de opdracht, de klachten- en verzoekenregeling en de opleverings- en betalingsmodaliteiten.

 

Inschrijven

Voor deze opleidingen kan hier ingeschreven worden. Daarnaast kun je ook hier terecht om de documentatie aan te treffen die bij een opleiding wordt gebruikt (wanneer deze documentatie dient meegenomen te worden bij de opleiding zal dit uitdrukkelijk vermeld worden bij de inschrijving).

Indien je bent ingeschreven en toch niet aan de opleiding kan deelnemen, gelieve ons te verwittigen door een mailtje te sturen naar het emailadres onderaan de pagina.

Contact

ATO - cel Juridische Ondersteuning Overheidsopdrachten

Doelgroepen

  1. Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
  2. De Lijn
  3. De Vlaamse Waterweg (DVW)
  4. Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW)
  5. Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK)